Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Penang - Perutusan Pengarah

PERUTUSAN PENGARAH PERIKANAN NEGERI PULAU PINANG

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Selamat datang dan terima kasih kerana mengunjungi laman web Jabatan Perikanan Negeri Pulau Pinang.

Saya mengucapkan syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan limpah kurniaNya laman web Jabatan ini dapat dihasilkan bagi memenuhi keperluan pengunjung untuk  mendapatkan maklumat terkini berkaitan perkhidmatan, informasi dan program-program yang dilaksanakan.

Bersyukur kita kepada Allah swt diatas anugerah Nya kepada kita dengan pelbagai sumber alam semulajadi yang banyak dan ianya mungkin tidak terdapat di tempat-tempat yang lain.  Justeru itu, sumber–sumber ini perlulah diuruskan dengan kaedah yang baik, sistematik dan lestari agar ianya dapat berterusan dan dimanfaatkan sehingga ke generasi yang akan datang.  Kini sektor perikanan telah berkembang maju dan pesat di dalam memberikan sumber protein yang penting kepada penduduk di negara ini.  Kadar pengambilan makanan berasaskan ikan oleh penduduk  kian meningkat sejajarkan dengan kesedaran kepada makanan sihat dan berkualiti.

Sub-Sektor seperti perikanan tangkapan dan akuakultur adalah teras utama yang di uruskan oleh Jabatan Perikanan dengan menetapkan dasar dan peraturan yang terkini dan sesuai mengikut perkembangan untuk kemajuan industri perikanan supaya setanding dengan piawaian antarabangsa.

Misi Jabatan Perikanan adalah untuk mengurus dan membangunkan sektor perikanan negara secara mampan, dinamik dan berdaya saing berasaskan maklumat saintifik dan perkhidmatan berkualiti. Oleh itu, Jabatan Perikanan Malaysia terus memberi penumpuan kepada peningkatan kualiti, kecekapan, sistem penyampaian dan perkongsian maklumat di antara Jabatan dan pihak yang berkepentingan.

Adalah diharapkan Laman Web Rasmi Jabatan ini dapat memberi kemudahan kepada pengunjung untuk mendapatkan maklumat berkenaan perkhidmatan yang disediakan serta maklumat terkini berkenaan aktiviti jabatan. Pihak jabatan mengalu-alukan maklumbalas dan pandangan yang membina bagi mempertingkatkan mutu perkhidmatan Jabatan.

 

 

Noraisyah Binti Abu Bakar

Pengarah Perikanan Negeri Pulau Pinang


Kemaskini pada 2017-07-27 12:20:55 daripada Admin Pulau Pinang

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia
(MyGCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 48659 Tarikh Kemaskini : 03-03-2021
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.