Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Lawatan YB Timbalan Menteri Pertanian Ke Tasik Temenggor

PROGRAM LAWATAN YB TIMBALAN MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI KE LADANG SINERGI FARMING TASIK TEMENGGOR

Gerik, Perak - Program lawatan YB Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Dan Program bersama Peserta Sinergi Farming Projek Ternakan Ikan Sangkar Air Tawar, Tasik Temenggor, Perak telah diadakan pada 22 April 2019 yang dihadiri oleh YB Tuan Sim Tze Tzin, Timbalan Menteri, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Turut hadir ialah Ketua Pengarah Perikanan, Dato’ Haji Munir Bin Mohd Nawi dan Pengarah Perikanan Negeri Perak, Zaki Bin Haji Mokri.

Lawatan ini adalah untuk melihat perkembangan Projek Ternakan Ikan Sangkar Air Tawar Jabatan Perikanan bersama Syarikat Trapia (M) S/B yang telah lama menjalinkan kerjasama bagi meningkatkan pengeluaran hasil ikan negara bagi merealisasikan pengeluaran ikan untuk tujuan makanan sebanyak 3.02 juta tan metrik pendapatan tahun 2020 termasuk sumbangan daripada sektor akuakultur sebanyak 1.443 juta tan metrik. YB Tuan Sim Tze Tzin dibawa melawat ke Sangkar Ternakan (GC) Ladang Sinergi bersama Peserta Ladang Sinergi dan melawat Ke Sangkar Ternakan (GB) Trapia (M) Snd. Bhd bagi meninjau ternakan tersebut.

Beliau berkata, Sangkar Ternakan di Tasik Temenggor ini yang di lengkapi dengan peralatan closed-circuit television (CCTV)  dan WiFi bertujuan memudahkan pemerhatian terhadap ekologi pertumbuhan ikan ternakan serta memantau sebarang masalah kecurian dan kematian ikan. Sangkar juga mempunyai alat memantau kualiti air automatik dengan sensor bacaan dissolved oxygen. “Kelebihan teknologi ini adalah sejajar dengan Revolusi Industrian 4.0 yang bukan sahaja mengurangkan tenaga manusia, tetapi juga menyediakan pengeluaran yang lebih cekap.”

Sehingga kini, ternakan ikan sangkar Tasik Temenggor menghasilkan sebanyak 3,800 tan metrik tilapia yang bernilai lebih Rm15 juta untuk pasaran eksport ke luar negara seperti Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, Singapure, Taiwan serta pasaran tempatan dalam bentuk ikan hidup, sejukbeku dan fillet.

 


Kemaskini pada 2019-05-28 08:56:23 daripada Admin Perak

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45099 Tarikh Kemaskini : 08-12-2019
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.