Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Projek Pembenihan Dan Asuhan Ikan Marin Kampung Air Tawar, Besut

Lawatan YBM Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani ke Projek Pembenihan & Asuhan Ikan Marin, Besut (CENTS - Cheap Efficient Nursery Tanks System) di kawasan berkeluasan 36 Ha melibatkan 33 pengusaha.

Projek mampu mengeluarkan 1.3 juta ekor benih kerapu hibrid, kerapu hijau dan siakap bernilai RM3.9 juta dengan pendapatan pengusaha dapat mencecah sehingga RM24 ribu sepusingan/3 bulan.

CENTS digunakan untuk mengasuh benih ikan bersaiz 1.0 – 2.5 cm hingga mencapai ke saiz 7.5-10.0 cm sebelum diternak di dalam sangkar bagi mencapai saiz pasaran 0.8-1 kg/ekor.

Pengusaha menerima bantuan dari DOF berupa makanan ikan, induk kerapu, peningkatan kemudahan hatcheri di bawah usahawan Agropreneur Muda yang berjumlah RM1.3 juta.

Projek dapat dikembangkan dalam bentuk kluster untuk menampung keperluan benih kerapu negeri sebanyak 30 juta ekor setahun.

 

by fb DOF

 


Kemaskini pada 2018-11-25 13:41:18 daripada Admin Terengganu

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45750 Tarikh Kemaskini : 28-02-2020
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.