Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Program Engagement Daerah Kerian

11 April 2018

    Program ‘ Walk About ’ Engagement Cawangan Pengembangan Negeri Perak bersama komuniti nelayan Daerah Kerian pada 11 April 2018 telah dihadiri oleh YB Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan (Setiausaha Kerajaan Negeri Perak), Ybhg. Dato’ Haji Munir bin Haji Mohd Nawi (Ketua Pengarah Perikanan Malaysia) dan Encik Zaki bin Haji Mokri (Pengarah Perikanan Negeri Perak) serta penglibatan pegawai-pegawai lain. Program engagement ini berlangsung dalam dua sesi iaitu sebelah pagi dan petang. Pada sesi pagi perjumpaan bersama komuniti nelayan tradisional (pantai) diadakan di Warung Mee Udang Parit 30 yang dihadiri 21 orang komuniti nelayan dan pegawai-pegawai Jabatan Perikanan.
 
 
    Pada sesi sebelah petang perjumpaan bersama komuniti nelayan pukat kenka dua bot di Dewan Tokong Lim Tian Lai, Kuala Kurau dihadiri 20 orang nelayan dan pegawai-pegawai Jabatan perikanan. YBhg. Dato’ Haji Munir bin Haji Mohd Nawi memulakan sesi perbincangan bersantai dengan memaklumkan halatuju berkaitan perlesenan vesel pukat kenka dua bot.
 

25 Mei 2018

Pada 25.05.2018 jam 10.30 pagi program ‘engagement’ dibuat di Pangkalan Nelayan Sungai Baru, Selinsing. Sesi bermula dengan berjumpa  nelayan-nelayan tradisonal dengan Unit Pengembangan Daerah Kerian dan Unit SMPP Daerah Kerian. Antara isu-isu yang dibangkitkan oleh nelayan-nelayan berkenaan ialah
  • Masalah bot pukat surung dari Kuala Sepetang melakukan aktiviti menangkap ikan pada waktu malam sehingga melanggar pukat nelayan yang berkenaan.
  • Kebanyakkan bot-bot pukat surung yang datang dari Kuala Sepetang pada waktu malam menjalankan aktiviti berkenaan pada waktu malam di kawasan sungai-sungai yang berhampiran dan ada juga pada waktu siang.
  • Masalah bot-bot pukat kenka 2(dua) bot yang menjalankan aktiviti menangkap ikan di kawasan bawah 5 batu nautika, terutamanya pada waktu subuh setiap hari di perairan Sungai Baru, Selinsing. Kejadian berlaku pada waktu subuh ketika nelayan-nelayan pantai keluar ke laut.
  • Masalah lesen sampan ramai nelayan-nelayan yang masih belum dapat.
  • Masalah jeti pendaratan ikan di Pangkalan Sungai Protan, Selinsing minta dibina yang baru bagi kemudahan nelayan-nelayan di sini kerana yang sedia ada tidak mencukupi untuk keperluan nelayan-nelayan.


Kemaskini pada 2018-09-12 17:12:27 daripada Admin Perak

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45418 Tarikh Kemaskini : 17-01-2020
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.