Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Artikel 1: Sifat dan Skop Kod

1. Rujukan kepada Konvensyen undang-undang laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai 1982 dalam Kod ini atau lain-lain perjanjian antarabangsa tidak prejudis kepada kedudukan mana-mana negara.

 

1.1 Kod ini bersifat sukarela. Walau bagaimana pun, beberapa bahagian daripadanya adalah berdasarkan kepada undang-undang antarabangsa yang berkaitan, termasuk yang dinyatakan dalam Konvensyen Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 10 Disember 1982. Kod ini juga mengandungi peruntukan yang mungkin atau telah diikat dengan peraturan perundangan lain yang bersifat wajib di antara pihak-pihak, seperti Perjanjian untuk Menggalakkan Pematuhan kepada Langkah Pemeliharaan dan Pengurusan Antarabangsa oleh Vesel Penangkap Ikan di Laut Lepas, 1993, yang menurut resolusi persidangan FAO 15/93, para 3, membentuk sebahagian dari Kod ini.

 

1.2 Kod ini skopnya bersifat global, dan ditujukan kepada para anggota dan bukan-anggota FAO, yang terlibat dengan perikanan, organisasi serantau dan global, baik kerajaan mahupun bukan-kerajaan, dan semua yang berkaitan dengan pemuliharaan sumber perikanan, pengurusan dan pembangunan perikanan, seperti para nelayan, mereka yang terlibat dalam pemerosesan dan pemasaran ikan serta produk perikanan, dan para pengguna lain dari persekitaran akuatik yang berkaitan dengan perikanan.

 

1.3 Kod ini menyediakan prinsip-prinsip dan piawaian yang boleh dipakai pada pemuliharaan, pengurusan dan pembangunan semua hal perikanan. Kod ini juga merangkumi penangkapan, pemerosesan dan perdagangan ikan serta produk perikanan, operasi penangkapan, akuakultur, penyelidikan perikanan dan integrasi perikanan ke dalam pengurusan kawasan pesisir pantai.

 

1.4 Dalam Kod ini, rujukan pada negara-negara adalah termasuk Kesatuan Eropah dalam hal bidang kuasanya, dan istilah perikanan dipakai untuk perikanan tangkapan dan akuakultur.

 


Kemaskini pada 2014-12-29 15:54:24 daripada Portal Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45418 Tarikh Kemaskini : 17-01-2020
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.