Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Selangor - SUKARELAWAN PERIKANAN (SUPER) SELANGOR

 

 

LATAR BELAKANG

 • Jabatan Perikanan Malaysia telah mewujudkan sistem pengezonan penangkapan ikan bagi mengurus kawasan penangkapan ikan. Kawasan pengezonan ini terbahagi kepada Zon A, Zon B, Zon C2 dan Zon C3.
 • Sistem pengezonan ini diwujudkan bagi pemuliharaan, pengawalan dan pemajuan penangkapan ikan dalam menguruskan sumber perikanan agar sentiasa mapan.
 • Walaubagaimanapun isu-isu pelanggaran Akta Perikanan masih berlaku terutamanya di kawasan nelayan tradisi (Zon A).
 • Masalah pencerobohan vesel-vesel pukat tunda ke kawasan pantai nelayan tradisional dianggarkan berjumlah 1500 insiden setahun manakala kes tangkapan hanya sekitar 300 kes tangkapan direkod setiap tahun oleh pihak berkuasa. Namun rekod menunjukkan hanya sekitar 200 aduan yang dilaporkan oleh nelayan.
 • Dengan perkembangan teknologi terkini, aktiviti penguatkuasaan menjadi kurang berkesan kerana pergerakannya mudah dikesan oleh penceroboh.
 • Oleh itu penglibatan komuniti setempat secara berterusan dalam menjaga kawasan mereka amat diperlukan seperti konsep SUKARELAWAN PERIKANAN (SUPER).
 • Jabatan melihat program ini dapat menjadikan nelayan berdikari dalam menjaga sumber perikanan di kawasan masing-masing berdasarkan SOP yang ditetapkan oleh Jabatan.
 • Antara Program SUPER Perikanan Selangor;

 

                Program Penanaman Semula Bakau

                Program Pengukuhan SUPER Selangor

                Program PreTest SUPERCOM

 

 

 

Kemaskini pada 2018-08-15 09:56:42 daripada Admin Selangor

 •  
 • Print
 • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45093 Tarikh Kemaskini : 07-12-2019
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.