Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Selangor - Projek ZIA/TKPM KEBUN KERANG

PROJEK ZIA / TKPM KEBUN KERANG NEGERI SELANGOR

        Negeri Selangor, walaupun tidak terkenal dengan kejernihan pantai seperti di Pantai Timur, negeri ini sering dikunjungi terutama dikalangan penggemar makanan laut. Kerang merupakan juadah tersedia untuk santapan penggemarnya. Pantai Selangor terutama di kawasan pesisir pantai di bawah 3 batu nautika dihampar dengan dataran berlumpur luas yang menyediakan habitat kepada kerang atau nama saintifiknya Anadara granosa (Blood Cockle).

        Pada tahun 2008, Jabatan Perikanan Negeri Selangor telah melaksanakan Projek Kebun Kerang yang melibatkan 3 daerah utama sebagai kawasan ternakan iaitu Daerah Klang, Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Projek ternakan kerang yang disertai oleh nelayan tradisi ini dilaksanakan secara berkumpulan dengan jumlah ahli diantara 5 hingga 10 orang bagi setiap lot ternakan. Sejumlah 200 lot ternakan dengan keluasan hampir 10,000 hektar telah diwujudkan dengan purata keluasan 50 hektar bagi setiap lot.

        Tujuan penubuhan projek ini adalah untuk memberi peluang kepada lebih ramai nelayan tradisi serta menyelaras ternakan kerang di negeri Selangor. Pantai berlumpur yang luas serta kedapatan benih kerang yang banyak merupakan faktor perangsang yang menyokong usaha Jabatan.

        Objektif utama pewujudan Kebun Kerang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan nelayan tradisi di samping meningkatkan pengeluaran akuakultur negeri Selangor. Bagi menunjukkan sokongan ke atas projek ini, Kerajaan Negeri Selangor telah memberi pengecualian bayaran Lesen Menduduki Sementara (LMS) kepada semua peserta terlibat.

 

Pengeluaran Projek ZIA / TKPM Kebun Kerang Negeri Selangor

Tahun 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Pengeluaran (mt)

41,410.06 26,505.53 11,842.66 5,407.00 10,035.15 3,327.45

 

             Penurunan pengeluaran disebabkan kekurangan benih dan kematian kerang. Harga kerang telah melonjak

                                                dari RM 1.94/kg pada tahun 2010 kepada RM 8.00/kg pada tahun 2016                                   

 

(no tanslation in English Language)


Kemaskini pada 2017-06-29 14:01:04 daripada Admin Selangor

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 46725 Tarikh Kemaskini : 03-08-2020
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.