Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Perak - Perutusan Pengarah

 

Salam Negaraku Malaysia dan Salam Perak Aman Jaya,

Jabatan  Perikanan Malaysia adalah merupakan agensi yang di amanahkan untuk mendukung segala dasar dan aspirasi kerajaan bagi menerajui sektor perikanan negara samaada dalam sektor perikanan tangkapan atau akuakultur.

Pada masa kini sumber utama ikan adalah daripada Perikanan Tangkapan iaitu sebanyak 1.7 juta t/m. Walau bagaimanapun bagi memastikan bekalan ikan ini berterusan Jabatan Perikanan telah mengenal pasti pengeluaran daripada akuakultur sebagai penyumbang utama untuk meningkatkan lagi pengeluaran ikan bagi memenuhi permintaan domestik dan memperkembang potensi eksport. Pada masa kini, pembangunan akuakultur negara telah menunjukkan perkembangan pesat dengan kadar pertumbuhan tahunan purata sebanyak 8% setahun dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu. Kerajaan terus memberi tumpuan untuk menggalak pembangunan akuakultur negara melalui program pembangunan di bawah Rancangan Malaysia Ke Sepuluh dan pada masa kini sedang melaksanakan Rancangan Malaysia Kesebelas dan seterusnya merealisasikan misi Jabatan Perikanan Malaysia menjelang  tahun 2020 iaitu Dasar 50:50.

Bagi merealisasikan misi Jabatan Perikanan ini, setiap anggota perikanan berperanan dan bertanggungjawab dalam memajukan teknologi perikanan serta mengenal pasti isu atau masalah semasa untuk dilaksanakan penambahbaikan.

Sasaran baru sebanyak 1.76 juta tan metrik telah dijadikan salah satu inisiatif utama di bawah Program Transformasi Agromakanan bagi memastikan sub-sektor perikanan terus menyumbang kepada kecukupan bekalan makanan negara, meningkatkan pendapatan pengusaha dan menjadikan bidang agromakanan sebagai perniagaan yang berdaya saing dan mampan.

 

ZAKI BIN HAJI MOKRI

PENGARAH PERIKANAN NEGERI PERAK


KEMBALI

Kemaskini pada 2018-10-12 17:18:02 daripada Admin Perak

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45172 Tarikh Kemaskini : 14-12-2019
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.