Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Bahagian Pembangunan Akuakultur

 
 

CAWANGAN PENGURUSAN AKUAKULTUR

 1. Merancang, menyelaras, mengesan dan menilai dasar dan halatuju Peraturan Akuakultur, Kaedah-Kaedah Perikanan (Akuakultur Perikanan Darat), Sistem Kultur Laut dan Peraturan Kerang.
 2. Memantau perlaksanaan Peraturan Perikanan Darat dan Peraturan Akuakultur.
 3. Merancang, menyelaras, mengesan dan menilai perlaksanaan program akreditasi pengeluaran nilai akuakultur selaras dengan piawai antarabangsa.
 4. Merancang dan melaksana program galakan penyertaan swasta dalam industri akuakultur secara komersil dan besar-besaran.
 5. Menyelaras dan memantau kawasan Zon Industri Akuakultur (ZIA) bagi pembangunan sektor akuakultur secara mampan.
 6. Menyediakan khidmat perundingan dan kepakaran, pemilihan tapak dan kesesuaian sumber air
 7. Menyelaras lawatan, pemantauan dan pelaksanaan projek-projek NKEA yang diluluskan

 

CAWANGAN AKUAKULTUR MARIN

 1. Merancang, melaksana dan menyelaras program pembangunan industri akuakultur marin/payau, udang laut, moluska, kerang-kerangan dan rumpai laut.
 2. Merancang, menyelaras dan memantau peningkatan pengeluaran, produktiviti  serta kualiti hasil ikan marin/payau spesies komersil.
 3. Merancang dan menyelaras dan menyelaras program pemindahan teknologi ternakan dan peralatan akuakultur marin/payau yang sesuai untuk dipromosikan kepada pengusaha industri akuakultur.
 4. Menyedia dan menyelaras perkhidmatan sokongan teknikal kepada pengusaha-pengusaha industri akuakultur marin/payau.
 5. Merancang, memantau dan menilai program pengeluaran baka dan benih ikan yang berkualiti dari Pusat-pusat Akuakultur Marin.
 6. Mewujud dan mengadakan kerjasama dengan agensi lain (nasional & serantau) yang berkaitan dalam merancang  dan melaksanakan program pembangunan industri akuakultur marin/payau secara mampan. 

 

CAWANGAN AKUAKULTUR AIR TAWAR

 1. Merancang, melaksana dan menyelaras program pembangunan industri akuakultur ikan air tawar, ikan hiasan dan tumbuhan akuatik.
 2. Mengesan dan menilai keberkesanan program pembangunan industri akuakultur ikan air tawar, ikan hiasan dan tumbuhan akuatik.
 3. Merancang, menyelaras dan memantau peningkatan pengeluaran, produktiviti  serta kualiti hasil ikan air tawar.
 4. Menyedia dan menyelaras perkhidmatan sokongan teknikal kepada pengusaha-pengusaha industri akuakultur air tawar.
 5. Merancang dan mewujudkan rangkaian pengeluaran ikan dan benih ikan bagi menampung permintaan serta keperluan industri  akuakultur secara mampan.
 6. Merancang, memantau dan menilai program pengeluaran baka dan benih ikan yang berkualiti dari Pusat-pusat Pengembangan Akuakultur.
 7. Meningkatkan pengeluaran ikan hiasan melalui galakan pengwujudan ladang ternakan bersaiz sederhana dan komersial secara teratur melalui pemindahan teknologi dan pasaran sama ada di peringkat domestik mahupun antarabangsa

 


Kemaskini pada 2019-05-08 15:08:41 daripada Bahagian Pembangunan Akuakultur

 •  
 • Print
 • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia
(MyGCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : pro[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 49148 Tarikh Kemaskini : 25-06-2021
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.