Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Surimi

SURIMI
 
 

Surimi adalah perkataan bahasa Jepun yang membawa maksud isi ikan hancur yang telah melalui proses larut lesap dan seterusnya diadun dengan gula dan polifosfat. Industri pemprosesan surimi mula diperkenalkan di Malaysia pada awal tahun 80-an. Sejak itu, pemproses telah mengetahui kebaikan-kebaikan penggunaan surimi beku sebagai bahan mentah separuh proses. Penggunaan surimi sebagai bahan mentah lebih konvinien dalam aspek pengendalian, pengangkutan, penyimpanan, penyediaan, kawalan mutu serta juga bekalan dan harga yang lebih stabil jika dibandingkan dengan penggunaan ikan segar. Surimi boleh diproses menjadi makanan laut tiruan seperti isi ikan, udang, "scallop" dan sebagainya. Hasil-hasil seperti ini sesuai bagi mereka-mereka yang menghadapi masalah alahan terhadap makanan tersebut. Surimi digunakan sebagai bahan mentah separa siap dalam pengeluaran pelbagai hasil ikan seperti bebola, kek, jejari. "nugget", "rolls", burger, sosej dan pelbagai hasil bersalut serta "kamaboko". Hasil-hasil penting lain yang menggunakan surimi sebagai bahan mentah utama ialah isi atau sepit ketam tiruan dan "scallop" tiruan.

»
Carta Alir
»
Pemilihan Bahan Mentah
 

Untuk mendapatkan surimi yang bermutu, pemilihan bahan mentah (ikan) yang sesuai hendaklah diberi keutamaan. Panduan bagi pemilihan berikut adalah seperti berikut:-

Ciri-ciri pemilihan

Ikan yang berdaging putih

 • Kandungan lemaknya rendah
 • Keupayaan membentuk gel yang baik
 • Warna yang sesuai bagi surimi
  *Ikan yang segar
   
 • Mengandungi protin yang baik
  *Ikan berharga murah
   
 • Mendapatkan keuntungan secara maksima dari perusahaan

Jenis-jenis ikan

Kebanyakkan ikan yang digunakan untuk dijadikan surimi adalah terdiri dari hasil tangkapan sampingan pukat tunda yang terdiri daripada ikan-ikan kecil atau yang kurang komersial. Surimi boleh diproses samada mengikut jenis-jenis ikan tertentu atau dari pelbagai jenis. Ikan yang sesuai dan biasa digunakan ialah ikan berisi putih seperti kerisi, lolong bara, gelama, delah dan biji nangka.

»
Kebaikan Pemprosesan Surimi
 

Dapat menyediakan bekalan bahan mentah yang tetap kepada pemeroses hasilan jeli ikan.

Pemeroses tidak perlu menyediakan isi ikan setiap hari, menjimatkan masa dan kos dan pemeroses boleh menumpukan masa untuk pengeluaran hasilan yang lebih baik dan berkhasiat.

Pengkhususan boleh dibuat samada untuk mengeluarkan surimi atau mengeluarkan hasilan akhir dengan lebih cekap

Dapat mengurangkan kos, ruang penyimpanan, pengedaran dan penghantaran dibandingkan dengan ikan

Pemilihan lokasi kilang adalah lebih berasaskan kepada bekalan untuk operasi dan lain-lain pertimbangan teknological. Contohnya, pengeluaran surimi boleh dijalankan berhampiran dengan kawasan pendaratan.

Pemindahan antara operasi memproses dan menyedia bahan mentah daripada pemerosesan hasilan akhir lebih baik dan berkesan untuk kawalan kebersihan dan kesihatan.

»
Kaedah Pemprosesan Surimi
 

Kerja-kerja pemprosesan dijalankan dari peringkat paling asas seperti melembutkan ikan yang disimpan secara beku dan pengasingan ikan mengikut jenis sekiranya hendak mengeluarkan surimi mengikut jenis-jenis ikan tertentu. Pada keseluruhan proses ada kerja-kerja yang boleh dijalankan secara manual dan secara menggunakan mesin

a) Pembuangan Kepala dan Perut

Ikan perlu dibuang kepala dan perut serta memastikan isi perut dibersihkan. Kerja ini dilakukan secara manual dengan menggunakan pisau. Kemudian ikan dicuci untuk menghilangkan darah dan sisik-sisik yang longgar. Air cucian hendaklah disejukkan dengan menggunakan ais pada suhu 10 ° C.

Perolehan hasil pada peringkat ini adalah 75 - 85 % dari berat asal ikan, bergantung kepada jenis ikan dan kemahiran pemotong.

b) Pengasingan Daging Ikan Dari Tulang dan Kulit

Bagi pengeluaran secara besar-besaran, penggunaan mesin pengasing tulang (Deboner) sangat diperlukan. Proses pengasingan boleh diulang dua atau tiga kali sekiranya didapati daging ikan yang melekat pada tulang masih banyak. Proses dilakukan dengan segera, bagi mengekalkan suhu.

Perolehan hasil pada peringkat ini adalah 50 - 70% dari berat asal ikan

c) Kebaikan Proses Larut Lesap

a) Memberi keupayaan membentuk gel yang lebih baik.
b) Memperbaiki warna dan rupa isi hancur.
c) Membuangkan hanyir.
d) Surimi beku akan hilang rasa ikan. Rasa hasilan akhir boleh diubahsuai dengan menambah rempah dan perasa.
e) Boleh disimpan lama dalam keadaan sejuk beku setelah dicampur gula dan polifosfat.

d) Pembuangan Air Lebihan

Kandungan dari dalam isi ikan selepas dicuci hendaklah dibuang ke tahap optima. Kandungan air yang sesuai adalah di antara 80 - 85%. Pemerahan boleh dilakukan secara manual dengan cara membungkus isi ikan dengan kain jarang dan diperah dengan tangan. Penggunaan mesin pemerah hidrolik dan pemerah skru dapat melakukan kerja ini dengan cepat dan berkesan.

Proses ini hendaklah dilakukan dengan segera untuk elakkan peningkatan suhu.

e) Menyaring

Proses ini dilakukan untuk memastikan tiada tulang halus daripada isi hancur untuk menghasilkan kualiti surimi yang lebih baik. Pembersihan isi ikan hancur dilakukan dengan menggunakan mesin penyaring. Isi ikan bersih yang diperolehi selepas peringkat ini ialah 20 - 25% dari berat asal. Elakkan peningkatan suhu pada mesin dengan menggunakan ais supaya isi ikan tidak rosak.

f) Proses Cucian Larut Lesap

Proses ini dilakukan untuk membersihkan isi ikan dari segala kotoran seperti darah, lemak dan protin larut air.Mutu surimi banyak bergantung kepada proses pencucian..Cucian boleh dilakukan dalam 1-3 kali bergantung kepada jenis ikan dan mutu surimi yang hendak dihasilkan.

Ikan demersal ( daging putih ) seperti Lolong Bara dan Kerisi biasanya dicuci dua kali.Nisbah antara daging dengan air ialah 1 : 4 mengikut berat timbangan isi ikan.Untuk tujuan memudahkan proses pembersihan isi ikan ,garam dicampurkan kedalam cucian seperti berikut :

Garam
Cucian 1 : 0.2% dari berat timbangan isi ikan
Cucian 2 : 0.3% dari berat timbangan isi ikan

Bagi Ikan Pelagik ( Daging Merah - banyak lemak ) seperti Tamban dan Selayang cucian perlu dilakukan tiga kali.Nisbah isi ikan dengan air ialah 1 : 6 memgikut berat timbangan isi ikan .Bagi cucian pertama ia dicampur dengan Sodium Bikabonat dan bagi cucian kedua dan ketiga pula ia dicampur dengan garam sebanyak 0.2% dan 0.3 %.

Semasa proses mencuci ,campuran tadi hendaklah dikacau beberapa kali.Penggunaan mesin Pencuci Berpemutar dapat menjalankan kerja dengan berkesan.Benarkan isi ikan mendak sebelum membuang air cucian.Kemudian ulang untuk cucian kedua dan ketiga .Setiap kali cucian akan mengambil masa 20 minit.

Ais hendaklah digunakan secukupnya untuk menyejukkan campuran air dan isi ikan . Suhu yang sesuai adalah tidak lebih 16 ° .

g) Pembungkusan, Pembekuan dan Penyimpanan Surimi

Pembungkusan surimi dilakukan dengan secepat mungkin sebaik sahaja selesai percampuran bahan nyahasli untuk mengelakkan kenaikan suhu. Bahan pembungkus yang sesuai digunakan ialah plastik kalis air. Ini dapat mengelakkan penyerapan dan penyejatan air semasa pembekuan.

Surimi dibungkus dalam saiz yang kecil, sebaik-baiknya antara 2 - 5 kilogram, dengan ketebalan 1 - 2 inci bergantung kepada alat penyejuk beku.

Surimi hendaklah dibekukan dengan alat sejukbeku yang sesuai, dalam tempoh 4 - 6 jam pada suhu -30 ° C.

Surimi beku boleh disimpan dalam suhu -30 ° C dan boleh tahan antara 3 - 6 bulan. Kaitan antara suhu penyimpanan dengan tempoh hayat surimi, ditunjukkan dalam graf di lampiran.

Surimi yang akan digunakan dalam tempoh 2 - 3 hari tidak perlu dibekukan. Ia hanya perlu disejukkan dalam peti sejuk biasa (0 - 5 ° C).

Alat pembeku yang paling baik ialah 'Blast Freezer' dan ' Contact Freezer'. Alat ini juga mempu untuk melepasi peringkat pembentukan ais dalam daging ikan pada suhu 0 - -5 ° C. Jika masa yang diambil terlalu lama, ia akan menyebabkan kerosakan protin kerana aktiviti enzim berada diparas tertinggi pada suhu -1 - -2 ° C.

 

Kemaskini pada 2014-12-19 10:23:11 daripada Portal Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45168 Tarikh Kemaskini : 12-12-2019
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.