Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Keropok

KEROPOK IKAN

KEROPOK LEKOR & KEROPOK KERING

 

Keropok ikan adalah sejenis makanan ringan yang digemari oleh penduduk-penduduk dari pelbagai golongan di negara ini juga di negara jiran. Di Malaysia terdapat pengusaha keropok yang menjalankan perusahaan mereka terutama di persisiran pantai di Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah.

Keropok adalah sejenis makanan ringan yang digemari ramai oleh penduduk Malaysia. Keropok lazimnya diproses daripada ikan, udang atau sotong yang diadun bersama tepung kanji dan/atau tepung sagu sebagai bahan utama, garam, gula dan MSG sebagai bahan perasa. Jenis-jenis ikan yang biasa digunakan untuk memproses keropok ialah ikan parang, tamban, selayang, kerisi, lolong bara, biji nangka, conor dan lain-lain.

Mengikut Peraturan Makanan 1985, keropok ikan hendaklah disediakan daripada ikan dan kanji dan kandungan protein tidak kurang daripada 15 peratus.

Keropok yang bermutu boleh diperolehi bergantung kepada kesegaran ikan, jenis ikan yang digunakan, nisbah bahan utama serta proses penyediaan. Keropok yang bermutu juga dapat dinilai dari segi rasa, kerangupan serta kembang apabila ianya digoreng di dalam minyak panas.

Terdapat beberapa kenis keropok ikan yang dihasilkan oleh pengusaha-pengusaha tempatan seperti keropok kering, keropok lekor (basah) dan keropok bersira.

»
 
Carta Alir
 
» Bahan-bahan Untuk Memproses Keropok Lekor
 
Bil Bahan-bahan Peratus Contoh
1 Isi Ikan 100 10 Kg
2 Tepung Kanji (Ubi) / Sagu 70 7 Kg
3 Garam 2.5 250 Gram
4 Gula 1.5 150 Gram
5 Monosodium Glutamate (MSG) 0.3 30 Gram
6 Air Ais 20 hingga 30 2 - 3 Kg

»

Bahan-bahan Untuk Memproses Keropok Kering
 
Bil Bahan-bahan Peratus Contoh
1 Isi Ikan 100 10 Kg
2 Tepung Kanji (Ubi) / Sagu Atau Campuran 100 10 Kg
3 Garam 2.5 300 Gram
4 Gula 1.5 200 Gram
5 Monosodium Glutamate (MSG) 0.3 30 Gram
6 Air Ais 20 hingga 30 2 - 3 Kg

»

Cara-cara Pemprosesan Keropok Lekor / Kering
 

a) Membancuh Adunan

Bahan-bahan campuran yang digunakan untuk memproses keropok iaitu tepung kanji atau tepung sagu, garam, gula, bahan perasa (MSG) dan air ais diadun dengan menggunakan mesin penggaul (mixer) sehingga sebati. Adunan yang telah sebati ialah adunan yang tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk doh.

b) Membentuk

Adunan dibentuk menjadi silinder dan mengikut saiz yang dikehendaki (30 - 50 cm). Bergaris pusat di antara 6 cm - 10 cm, serta mempunyai berat 500 gm - 1 kg. Manakala saiz keropok lekor lebih kecil iaitu di antara 100 gm - 500 gm.

c) Memasak

Keropok lekor boleh dimasak dengan cara kukus, rebus atau terus digoreng. Manakala keropok keping hanya direbus atau dikukus sahaja.

Keropok yang dikukus mempunyai kualiti yang lebih baik jika dibandingkan dengan keropok yang direbus, tetapi ianya mengambil masa yang agak lama iaitu 1 hingga 1 1/2 jam bergantung kepada saiz. Manakala merebus hanya mengambil masa di antara 20 hingga 30 minit sahaja. Keropok yang telah direbus akan timbul serta naik ke permukaan air apabila ianya masak.

d) Memotong

Keropok yang telah siap dimasak, disejat dan perlu disimpan dalam keadaan sejuk dingin atau pada suhu bilik semalaman sebelum ianya dipotong nipis membentuk kepingan. Keropok boleh dipotong dengan menggunakan pisau ataupun dengan mesin memotong keropok.

e) Menjemur

Keropok yang telah dipotong nipis disusun di atas pemidai dan dijemur di bawah cahaya matahari selama 6 hingga 7 jam.

f) Membungkus

Keropok yang telah kering diangkat, disimpan dan dibungkus. Bungkusan ini dipateri dengan menggunakan mesin pateri.

Pembungkusan adalah faktor penting dalam mengawal kualiti produk. Pembungkusan yang tidak baik akan menyebabkan produk terdedah kepada persekitaran luar seperti udara, wap air, kotoran, mikro, dan cahaya yang berlebihan. Ini akan menyebabkan produk menjadi lemau, berkulat dan hilang khasiat pemakanan. Pembungkusan yang menarik akan menjadi daya tarikan kepada pengguna.

g) Penyimpanan / Penstokan

Keropok yang telah dibungkus dengan berat 100 g, 200 g dan 500 g perlu disusun dengan rapi.


Kemaskini pada 2014-12-19 10:22:39 daripada Portal Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 45426 Tarikh Kemaskini : 20-01-2020
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.