Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Album Pontian ; 31 Oktober :Aktiviti Penanaman Bakau untuk Konservasi Ekosistem Hutan Paya Laut Back to Top

Albums

Sedang berlangsung, Pelancaran Ekspedisi Saintifik Johor Selatan 2019, kerjasama Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) dengan Perbadanan Taman Negara Johor, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia serta Universiti Teknologi MARA bertujuan untuk pengurusan dan pemuliharaan khazanah marin negara demi kelestarian sumber perikanan.

Penganjuran Ekspedisi ini akan menyediakan pelan mitigasi bagi mengekalkan sumber marin dalam jangka masa panjang terutamanya dalam mengatasi isu dan masalah sekitaran serta perubahan iklim dunia pada masa kini.

Kawasan Johor Selatan ini dipilih kerana ianya merupakan Hotspot kepada kepelbagaian biologi marin yang kaya dengan ekosistem bakau dan rumput laut. Dijangkakan program ini dapat mengenalpasti penubuhan kawasan refugia dan kawasan taman laut baharu di samping maklumat taburan inventori spesies terancam yang penting kepada pemuliharaan ekosistem perikanan.

Menurut sumber dari Food and Agriculture Organization (FAO), sumber perikanan menjadi kunci utama kepada sekuriti makanan dan asas pekerjaan kepada lebih kurang 660 hingga 820 juta penduduk dunia, sama ada secara langsung dan tidak langsung yang bergantung kepada perikanan. Dari jumlah tersebut, 87 peratus daripadanya menetap di Asia yang terlibat dalam aktiviti perikanan laut dan akuakultur.

Photos

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 47089 Tarikh Kemaskini : 19-09-2020
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.