Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Album Serdang : 23 Sept 2018. Warna-warni sekitar hari pertama Persidangan Tahunan Pegawai Kanan Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) bertempat di MAEPS Serdang Back to Top

Photos

Warna-warni sekitar hari pertama Persidangan Tahunan Pegawai Kanan Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) bertempat di MAEPS Serdang

Menjadi tanggungjawab warga #myDOF untuk memastikan bekalan ikan yang mencukupi pada harga yang berpatutan kepada rakyat dan juga meningkatkan produktiviti dan pendapatan kumpulan sasar.

Sebanyak empat (4) kertas telah dibentangkan pada hari ini yang telah memutuskan perkara-perkara berikut :

1. Sebanyak 53 Pelan Pengurusan Perikanan (FMP) akan dibangunkan untuk setiap stok ikan bagi pengurusan sumber perikanan secara effisien berasaskan maklumat saintifik dan FAO Guidelines.

2. Pelan Strategik Baru khusus untuk tahun 2019-2020 (Quickwin Program-Policy Recommendation) akan diwujudkan segera bagi mencapai sasaran di bawah Pelan Strategik DOF menjelang 2020. Antara usaha/intervensi yang dilaksanakan adalah melalui Fisheries Management Plan (FMP) & Aquaculture Project Implimentation (API).

3. DOF komited untuk mengurangkan tangkapan pukat tunda di zon B demi kelestarian sumber perikanan pantai. Usaha yang dibuat adalah melalui pengubahsuaian peralatan tangkapan mesra sumber, transformasi nelayan ke laut dalam dan mengadakan musim tertutup untuk memberi peluang ikan membiak dan membesar.

4. Perairan sungai di Malaysia mampu menampung sebanyak 282 spesis ikan. DOF merekodkan inventori terhadap 111 spesis di 62 batang sungai. DOF juga komited membangunkan pengurusan perikanan darat, mempelbagaikan kejayaan model santuari dan inovasi produk bagi meningkatkan produktiviti & pendapatan kumpulan sasar.
Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 40619 Tarikh Kemaskini : 22-07-2019
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.