Reset Setting
web2.jpg
default_bg.png
seam1.jpg
newbg3.jpg
W3C
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
 
 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman

Album Pontian, 27 Mei 2018 : Siri Jelajah Perikanan Bertemu Nelayan Pengusaha Perikanan di enam (6) Lokasi Komuniti Nelayan Johor Barat Back to Top

Photos

Siri Jelajah Perikanan Bertemu Nelayan & Pengusaha Perikanan di enam (6) Lokasi Komuniti Nelayan Johor Barat.

1? Lokasi pertama di Sg Ayam, Senggarang Johor. Pengusaha kerang di sini mampu mengutip 1 tan metrik kerang sehari di mana hasilnya dijual dengan harga RM3.50-8.00/kg & RM15/kg untuk isi kerang. Juga membincangkan mengenai isu penggunaan bubu naga untuk tangkapan udang/ikan yang menjejaskan sumber. Selain dari isu pelesenan dan aduan nelayan.

2? Lokasi kedua #myDOF bertemu mata dengan nelayan Tampok, Pontian yang membangkitkan isu pencerobohan pukat tunda, permohonan lesen dan pengkomersilan ternakan kerang yang memerlukan dana besar. Pihak Kerajaan akan meneliti setiap isu serta tidak akan membiarkan rakyat terbeban.

3? Lokasi ketiga di Ayer Baloi, Pontian bertemu nelayan dan pengusaha kerang. Potensi Pontian sebagai Hub Kerang-Kerangan Negara melalui sistem pengurusan ternakan dan nilai tambah yang dapat meningkatkan pendapatan. Komuniti nelayan turut membantu memantau di dalam menguatkuasakan peraturan untuk mewujudkan suasana harmoni antara nelayan.

4? Destinasi keempat ke Kg. Penerok, Pontian bertemu nelayan yang menghadapi masalah taburan serta pasaran kerang di mana harga jualan tidak stabil akibat penglibatan orang tengah. Nelayan turut menyuarakan keperluan bantuan infrastruktur mengangkut kerang serta isu pencerobohan pukat tunda dan lesen sampan.

5? Lokasi kelima bersama nelayan Pangkalan Penghulu Mukim Serkat, Pontian. Transformasi Pukat Tunda diteruskan demi kemampanan sumber dan kebajikan nelayan kecil. Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) komited perubahan kepada nelayan dengan sokongan Komuniti Perikanan #myKP. Lihat potensi nilai tambah seperti memancing dan kitaran hutan paya bakau.

6? Lokasi terakhir (keenam) bersama nelayan Mukim Serkat, Tg Piai yang terkesan dengan pembinaan benteng pemecah ombak. Nelayan disyorkan untuk terlibat di dalam aktiviti Agrotourism, Akuakultur, Pasar Nelayan, Medan Ikan Bakar, Homestay, Pelancongan dan membekalkan bahan makanan kepada kapal berlabuh
Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Pusat Panggilan 1Malaysia
(1MOCC) : 03-8000 8000
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 40619 Tarikh Kemaskini : 22-07-2019
Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramInstagram adalah sebuah aplikasi berbagi foto yang memungkinkan pengguna mengambil foto, menerapkan filter digital, dan membagikannya ke berbagai layanan jejaring sosial, termasuk milik Instagram sendiri.     Youtube Information YoutubeYouTube adalah sebuah situs web berbagi video, situs ini memungkinkan pengguna mengunggah, menonton, dan berbagi video.     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL.     Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.