Select Page

Working Visit of the Director General of Fisheries Malaysia, Tuan Ahmad Tarmidzi bin Ramly AMK to the Kuala Triang Caged Fish Breeding SME Cluster, Bera, Pahang.

Home » Activities » Working Visit of the Director General of Fisheries Malaysia, Tuan Ahmad Tarmidzi bin Ramly AMK to the Kuala Triang Caged Fish Breeding SME Cluster, Bera, Pahang.

9 October 2021

Kluster ternakan ikan dalam sangkar ini diketuai oleh En. Azmi Md Yaman yang mempunyai ahli seramai 6 orang terdiri daripada orang tempatan. Pada tahun 2013, kerajaan Malaysia melalui Jabatan Perikanan Malaysia telah menyediakan bantuan peralatan Akuakultur dalam bentuk 76 set sangkar (40 unit HDPE dan 36 unit GI), jeti pendaratan, item mekanisasi – Bucket Crane, makanan ikan dan juga benih ikan telah diserahkan. Banjir besar pada tahun 2014 dan 2017 telah menyebabkan kerosakan infra dan kematian hasil ternakan yang besar. Pada tahun 2021 hingga bulan September, Kluster SME Ternakan Ikan Dalam Sangkar Kuala Triang telah mencatatkan nilai jualan berjumlah RM194,220.00

Updates

Logo Official Portal DOF