Pilih satu Halaman

Mesyuarat Lembaga Pengarah Worldfish Ke-93 dan Lawatan Tapak di Dubai

Utama » Aktiviti » Mesyuarat Lembaga Pengarah Worldfish Ke-93 dan Lawatan Tapak di Dubai

7 Disember 2023

Ketua Pengarah Perikanan Malaysia, bersama ahli lembaga lain, telah menghadiri Mesyuarat Lembaga Pengarah Worldfish Ke-93 yang diadakan pada 7 Disember 2023 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Tujuan mesyuarat ini adalah untuk membincangkan dan meluluskan strategi organisasi jangka panjang Worldfish, pelan kerja dan bajet tahunan, serta perkara-perkara pengurusan.

Selain itu, Lembaga Pengarah juga melawat Tapak Pertanian Padang Pasir Terintegrasi. Program ini membolehkan CGIAR mengubah padang pasir, di bawah keadaan yang betul, menjadi sistem makanan yang sangat produktif dan pelbagai, yang mempunyai kuasa untuk meningkatkan pendapatan petani kecil dan mengurangkan import makanan dan makanan ternakan, sambil mencapai pengurangan 80% dalam penggunaan tenaga dan penggunaan air.

Sebagai negara tuan rumah kepada ibu pejabat Worldfish di Pulau Pinang, Malaysia berharap dapat bekerjasama rapat dengan Worldfish untuk mencapai matlamat bersama kami dalam mencapai keselamatan makanan untuk masa depan.